31Jul

Miért nem indexelték be a weboldalát a kereső szerverek?

Author: webhauser Comments (0)

Kulcsszavak: SEO Tanácsadás, Kereső Marketing, Kereső optimalizáció, Web Site optimalizáció, Web oldal optimalizáció, Kompetitív web pozíció analízis

Ezen az oldalon igyekeztem összegyűjteni a legyakoribb okokat arra, hogy az internet kereső szerverek miért nem indexelték be a kikötője weboldalait?

  1. Indexelési idő. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy több hónapnyi idő is eltelhet, amíg a website összes oldalát a kereső robotok megtalálják, feltérképezik és beindexelik. Néhány nemzetközi internet kereső (pl. AltaVista, Inktomi) fizetés esetén gyorsabban indexeli be és veszi fel a friss weboldalakat.
  2. Az oldal már be volt Indexelve
  3. A website szintaktikai helyessége és bejárhatósága. Hiányzó oldalak vagy linkek.
  4. A nyitólapról bejárható index linkeket kell (roadmap links) készíteni a publikálni kívánt weboldalakhoz. Ezt a szerepet tölti be a hagyományosan elfogadott menürendszer vagy tartalomjegyzék. Néhány keresőszerver egyáltalán nem veszi figyelembe vagy lényegesen kevesebb fontosságot tulajdonít azoknak az oldalaknak, amelyek a website főoldaláról közvetlen hivatkozzással nem elérhetők.
  5. Külső bejövő linkek (inbound links). Több keresőszerver feltétele, hogy legyenek külső linkek, amelyek más website-okról a mi oldalainkra mutassanak.
  6. FRAME-ek használata. A weboldalak HTML szövegében esetleges HTML keretek, frame, iframe tagok használata miatt.
  7. A kiszolgáló vagy az oldalak blokkolhatják a robotokat. (Lásd: robots.txt)
  8. Ingyenes szolgáltatók. Az ingyenes tárhelyszolgáltatókon tárolt weboldalakat sokszor nem indexelik be a kereső robotok, vagy egyszerűen a “honlap” kategóriába sorolják. Kereskedelmi célra mindenképpen saját domain név vásárlása javasolt!
  9. Virtual Hosting közös IP címek. Lehetőleg szerezzen be domain nevéhez egyedi IP címet. A webhoszting szolgáltatók többsége az infrastruktúrájukon tárolt akár több száz lefoglalt domain név és website üzemeltetését és kiszolgálását – az IP címek szűkében – azonos internet protokoll címen tárolva oldják meg, úgynevezett “Virtual Hosting” technika használatával. Ezen a módon nem kívánt asszociációs kapcsolat keletkezhet a szolgáltatónál fenntartott eltérő webszájtok tartalma között. Példa: Amennyiben az egyik domén név bannolódik (A Google automatikusan törli a nyilvántartásából), mondjuk mert nem megengedett webmester eszközökkel próbálták a helyezését hozzá nem értő, sokat kecsegtető internet marketinggel vagy kereső optimalizációval. IP tartomány optimalizáció. Jó érv arra, hogy miért ne tároljunk sok domén nevet egyazon szolgáltatónál, ismerkedjünk meg és próbáljunk ki egyéb szolgáltatókat is. Több domain név esetén a különböző internet szolgáltatóknál fenntartott webszájtok hatékony menedzsmentje szükséges.
  10. Mértéktelen Szubmittálás.
  11. A dinamikus weboldalak és hiperlink hivatkozások általában kevésbé indexelődnek be jól mint egy keresőbarát módon felépített statikus HTML oldalakból álló website, melynek elérési nevei (Lásd: keresőbarát URL) hűen tükrözik a website struktúrális felépítését és az oldal tartalmát. (Javaslat: Apache mod_rewrite technika)
  12. Nehezen vagy egyáltalán indexelhető tartalom. Lehetséges, hogy az oldalakon elhelyezett tartalom egyszerűen nem indexelhető, pl. bináris, tömörített csomagok, képek vagy média állományok esetén. (A Google keresőrobotok már indexelik a keresőbarát módon elkészített PDF és Adobe Flash dokumentumokat)
  13. Túl nagy méretű weboldalak. Ilyenkor előfordulhat, hogy az oldal csak részlegesen kerül be az indexbe. Ügyeljünk arra, hogy a weboldalak mérete ne lépje túl az 50-70 Kilobyte-ot.
  14. Mély hiperlinkek. Ne számítson arra, hogy a kereső robotok elsőre két mélységnél lejjebb is felkutatják az oldalainak hivatkozásait. Ilyenkor sok esetben a “HallWay” oldalak egyedi szubmittálása vagy Google webhelytérkép feltöltése segíthet.
  15. Nem megbízható szolgáltató, kiszolgálás kimaradás. Amennyiben oldalát a kereső robotok felkeresik és azután a kikötő egy jó ideig nem érhető el, az oldalak rangja lecsökkenhet vagy a webszájt eddigi helyezése megszűnhet.
  16. SPAM azaz az oldalakon túl sok azonos kulcsszó ismétlése, vagy a látogató szeme elől elrejtetett, kifejezetten az internetes kereső robotok megtévesztésére készült hosszú háttérszínnel írt szöveg, vagy kulcsszó lista.
  17. REDIRECT. Vigyázzon az oldalak címeinek az átirányításával, ezt nem szeretik.
  18. Feliratkozás népszerű nyilvános link könyvtárakba, mint az emberek által válogatott Dmoz, Yahoo, Open Directory, Looksmart nemzetközi helyekre, amelyeknek szerkesztői listájukra csak válogatott tartalmas és színvonalas oldalakat vesznek fel. Ezáltal az oldalak hosszú távon elérhetőek lesznek, értékes külső linkekre tehetnek szert, amelynek által idővel fontosabbak lesznek és így nagyobb rangot érnek el.
  19.  A kereső robotok véletlenszerű hibáiból fakadóan is történhet.
  20. Túl sok weboldal. Az anyagot több webszájtra kell tagolni.

TIPP: Ha egy oldal már be van indexelve, akkor jobb azt békén hagyni nehogy csökkenjen a népszerűsége, a helyezése vagy a rangja.

Lásd még: “Milyen egy keresőbarát Website?”

Categories: Hírek, SEO, Web development  
No Comments »

No comments yet.

TrackBack URL

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

Available Themes

RSS Hírcstorna